Declaraţie acord părinte plecare minor în străinătate sau procură pentru copil minor





Declarația pentru ieșirea minorului din țară, cunoscută și sub numele de "procură pentru copil minor", este un act necesar la frontieră pe care părintele ce nu îl însoțește pe minor în călătoria în afara țării trebuie să-l facă la notariat.

Declarația poate fi dată și în fața unui notar străin, caz în care trebuie supralegalizată sau apostilată conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine).

Acte necesare pentru declaraţie

      actul de identitate al părintelui sau, după caz, părinţilor1 care îşi dau acordul în sensul plecării copilului lor minor în altă ţară, însoţit de celălalt părinte sau, respectiv, de o terţă persoană majoră;

      datele de identificare ale persoanei însoţitoare (părinte, bunic sau terţ);

      certificatul de naştere al copilului minor;

      copia pașaportului2) sau a cărții de identitate a copilului minor.

Copilul minor care nu a împlint 14 ani poate ieși din țară doar dacă deține pașaport. Potrivit reglementărilor legale actuale, copiii minori nu mai pot fi trecuţi pe paşapoartele părinţilor.


De asemenea, conform noilor modificări legislative introduse în octombrie 2016, nu mai este obligatoriu să se menționeze în cuprinsul declarației și statul sau statele de destinație, după caz.

Conținutul declarației

Declaraţia de acord a părintelui, părinţilor, sau după caz, a reprezentantului legal, trebuie să conţină următoarele informaţii:

      acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor;

      scopul deplasării;

      datele de identificare ale însoţitorului (părinte, terţ, reprezentant legal);

      precizarea dacă minorul va rămâne în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia îi va fi încredinţat, sau dacă se va reîntoarce împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, dacă acesta este o altă persoană decât cea cu care părăseşte România.

Poate ieşi din ţară minorul care are paşaport sau carte de identitate şi, după caz:

a) călătoreşte însoţit de ambii părinti;

b) călătoreşte cu un părinte, numai dacă acesta prezintă o declaraţie din partea celuilalt părinte, din care rezultă acordul său cu privire la efectuarea călătoriei, statul sau statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau face dovada decesului celuilalt părinte prin:

      certificat de deces;

      hotărâre judecătorească de declarare a morţii, ramasă definitivă;

      comunicare oficială din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale României în străinatate.

Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut prin sentinţă judecătorească, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului când ambii părinţi se află în această situaţie şi devine obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.

c) călătoreşte cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor prezintă hotărare judecătorească ramasă definitivă şi irevocabilă prin care minorul i-a fost incredinţat.

d) călătoreşte însoţit de o terţă persoană fizică majoră, numai dacă această persoană prezintă extrasul de cazier judiciar valabil şi o declaraţie a ambilor părinţi sau a părintelui căruia i-a fost incredintat minorul (prin hotărâre judecătorească ramasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care cuprinde:

      acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective;

      statul sau statele de destinaţie;

      perioada în care urmează să aibă loc călătoria;

      datele de identitate ale însoţitorului.

Declarația şi certificatul de cazier judiciar se prezintă, în original, Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se iese din ţară.

Calitatea de însoţitor o poate avea şi o persoană din cadrul unei societăţii comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane. Majoritatea companiilor aeriene oferă (contracost) un serviciu prin care un reprezentat al companiei îl va putea însoți pe copilul minor. În acest caz, se vor mai solicita la frontieră şi documente din care să rezulte calitatea acestei persoane.

Condiții pentru însoțirea minorului în străinătate

De asemenea, poliştii de frontieră nu vor permite călătoria minorului, chiar dacă sunt respectate condiţiile menţionate mai sus, dacă însoţitorul:

1) este cetăţean străin şi nu face dovada că are dreptul să se reîntoarcă în Romania, deşi în declaraţia părinţilor sau a reprezentantului legal se menţionează că minorul se va reîntoarce cu acelaşi însoţitor;

2) a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare, cu excepţia cazului când a fost reabilitat: orice fel de omor, în afara celui din culpă, terorism, proxenetism, prostituţie şi infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, trafic de persoane şi alte infracţiuni conexe, lipsire de libertate în mod ilegal,sclavie, trafic de migranţi, trafic de ţesuturi sau organe umane, cerşetorie, trafic de droguri sau precursori etc.

3) este cetăţean străin şi părăseşte România ca urmare a unei decizii judecătoreşti de îndepărtare sau expulzare de pe teritoriul ţării, cu excepţia cazului când este vorba chiar de părintele minorului şi există acordul celuilalt părinte;

4) i-a fost limitat, lui, sau minorului, exerciţiul dreptului la libera circulaţie în străinătate pentru statul de destinaţie ori pentru un stat care urmează să fie tranzitat, în perioada în care urmează să călătorească împreună;

5) nu este persoana căreia instanţa i-a incredinţat supravegherea minorului, atunci când faţă de acesta s-a dispus măsura educativă a libertăţii supravegheate, conform legii penale;

6) minorul refuză să iasă din ţară şi are 14 ani împliniţi.

Excepţii - situaţii în care nu este necesară declaraţia de acord

Poliţiştii de frontieră pot deroga de la prevederile legale şi pot permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi, fără a prezentă o declaraţie notarială de acord, în urmatoarele situaţii:

      dacă însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical imposibil de realizat pe teritoriul României si fără de care viaţa copilului este pusa în mod grav în pericol. În acest sens însoţitorul trebuie să prezinte documente doveditoare emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada si statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;

      dacă însoţitorul face dovada că minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, prin prezentarea unor documente corespunzătoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, chiar dacă exista acordul doar al unuia dintre părinti.

Alte informații

      în cazul în care un părinte refuză să își dea acordul cu privire la ieșirea din țară a copilului său minor, în măsura în care acest refuz ar fi nejustifcat și călătoria s-ar dovedi în interesul superior al minorului, doar instanța de judecată poate să pronunţe o hotărâre care să suplinească acordul părintelui. Acţiunea judecătorească se face în temeiul art. 18 alin. 2 din Legea 272/2004 care prevede că "deplasarea copiilor în ţară şi în străinătate se realizează cu înştiinţarea şi cu acordul ambilor părinţi; orice neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acestui acord se soluţionează de către instanţa judecătorească" coroborat cu art. 2 al. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.
http://www.traduzionigiuratetraducem.it/index.html
https://plus.google.com/112557326205481560640
https://www.facebook.com/traduzionigiurateapostille/
http://www.reteimprese.it/traduzionigiuratetraducem
Traduzioni Giurate/Asseverazioni da e verso Tutte le Lingue
Legalizzazioni - Apostille - Interpreti di Conferenza
Dott.ssa Valentina Santoro & Enciu Vasile Marius
P.Iva04992200651
Salerno Cell.: (+39) 371 17 49 592
Napoli Cell.(+39) 331 79 38 134                                                                                                               www.traduzionigiuratetraducem.it
info@traduzionigiuratetraducem.it                                                        traduzionigiuratesalerno@gmail.com

Commenti