Procură judiciară

Procură judiciară
Prin procura judiciară, o persoană care are sau urmează să aibă calitatea de parte într-un dosar aflat pe rolul unei instanţe judecatoreşti, poate împuternici un terţ (mandatarul), după caz, să introducă cererea de chemare în judecată, să o reprezinte la orice termen sau înfăţişare, să propună probe și să efectueze diferite acte procedurale în respectiva cauză.
Potrivit art. 85 din noul Cod de procedură civilă, împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică dată mandatarului care nu are calitatea de avocat se dovedeşte prin înscris autentic (procură notarială).
Despre procura generală și procura specială
Procura generală îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare şi de administrare.
Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacţii ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta acţiuni în justiţie, precum şi pentru a încheia orice alte acte de dispoziţie, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres.
Mandatul se întinde şi asupra tuturor actelor necesare executării lui, chiar dacă nu sunt precizate în mod expres.
Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în judecată pe mandant, numai dacă acest drept i-a fost dat anume. Dacă cel care a dat procură generală nu are domiciliu şi nici reşedinţă în ţară sau dacă procura este dată unui prepus, dreptul de reprezentare în judecată se presupune dat.
Mandatul este presupus dat pentru toate actele procesuale îndeplinite în faţa aceleiaşi instanţe; el poate fi însă restrâns, în mod expres, la anumite acte.
Acte necesare pentru procura judiciară
      actul de identitate al părții care face împuternicirea1 (mandant), în original;
      copia actului de identitate al părții împuternicite2 (mandatar) sau datele acestuia de identificare;
      datele dosarului, dacă acesta există (instanța pe rolul căreia se află, număr, obiect, termen etc.)
Note:
[1] Partea care face împuternicirea trebuie să se prezinte personal la notariat în toate cazurile.
[2] Persoana împuternicită (mandatarul) nu este necesar să se prezinte la biroul notarial.
Model
Vă prezentăm mai jos un model de procură judiciară cu menţiunea că mandantul poate înlătura sau adăuga orice operaţiuni prevăzute în cuprinsul actului, atât timp cât actul va respecta în continuare condiţiile de fond şi formă impuse de lege.
Exemplu nr. 1 (mandant persoană fizică, procură judiciară pentru partaj succesoral în instanță)
S-a cerut autentificarea prezentului înscris Timbru sec



















PROCURĂ JUDICIARĂ
Subsemnatul_, cetăţean român, cu domiciliul în_, identificat cu CI seria RR, nr._ eliberată de_ la data de_, CNP_ împuternicesc prin prezenta pe domnul avocat_, cu domiciliul în_, la data de_, C.N.P._ ca în numele meu şi pentru mine să se prezinte înaintea instanţelor judecătoreşti, inclusiv în cauza ce formează obiectul dosarului nr._ aflat pe rolul Judecătoriei_, având ca obiect partaj judiciar pentru succesiunea defunctului_, în care am calitatea de , în proces cu , înaintea consiliilor locale, municipale şi judeţene, a primăriilor, a organelor administrative şi financiare, pentru a-mi susţine interesele, sens în care va putea să intenteze, să susţină sau să retragă orice acţiune civilă, sau penală, constituindu-se parte civilă; să mă apere contra cererilor îndreptate împotriva mea; să poată primi toate actele de procedură, să poată face în numele meu toate probele admise de lege, să propună şi să efectueze orice probatorii, să poată face declaraţie de înscriere în fals; să poată face sau retrage apeluri, recursuri, revizuiri, contestaţii şi altele, să poată investi hotărârile cu titlu executoriu şi executa, putând încasa pentru mine şi în numele meu orice sume de bani vor rezulta în favoarea mea.
În numele meu şi pentru mine, mandatarul meu se va prezenta la dezbateri, va cere şi obţine de la instanţa de judecată orice măsuri şi administrare de probatorii admise de lege pentru susţinerea intereselor mele, va achiesa total sau parţial la hotărâri, va stabili loturile, va introduce orice cale de atac ordinară sau extraordinară şi va putea face orice act va crede de cuviinţă, pentru susţinerea intereselor mele până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile, urmând să mă reprezinte şi la aceste instanţe de judecată, în apel, în recurs, după casare, la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie etc. Mandatarul meu va semna în numele meu şi pentru mine, oriunde va fi nevoie în îndeplinirea mandatului, inclusiv tranzacţii, semnătura sa fiindu-mi opozabilă.
Mi s-au adus la cunoştinţă dispoziţiile art. 13 alin. 2 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia: „în recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepţia situaţiei în care partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, dacă este licenţiată în drept ”.
De asemenea, am cunoştinţă de dispoziţiile art. 83 alin. 1 şi 2 Cod procedură civilă, în sensul că „Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor. în cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fară să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept. ”
Aşa cum rezultă din dispoziţiile art. 88 Cod procedură civilă: „Mandatul nu încetează prin moartea celui care l-a dat şi nici dacă acesta a devenit incapabil. Mandatul dăinuieşte până la retragerea lui de către moştenitori sau de către reprezentantul legal al incapabilului”.
Consimt la prezentul act pe care l-am citit, al cărui conţinut l-am înţeles şi pe care îl semnez în faţa şi la sediul notarului public.
Tehnoredactată și autentificată în 3(trei) exemplare, din care 2 (două) exemplare s-au eliberat părții.
MANDANT,
(semnătură)        
Exemplu nr. 2 (mandant persoană fizică)


















PROCURA JUDICIARĂ
Subsemnatul_, cetăţean român, cu domiciliul în_, CNP_, împuternicesc pe fratele meu_, cu domiciliul în_,CNP_, posesor al CI seria_ nr._ eliberată de_ la data de_, ca în numele meu şi pentru mine să se prezinte înaintea instanţelor judecătoreşti, inclusiv în cauza de_ ce formează obiectul dosarului nr._aflat pe rolul Judecătoriei_, în care am calitatea de_, în proces cu_, înaintea consiliilor locale, municipale şi judeţene, a primăriilor, a organelor administrative şi financiare, pentru a-mi susţine interesele, sens în care va putea să intenteze, să susţină sau să retragă orice acţiune civilă, sau penală, constituindu-se parte civilă; să mă apere contra cererilor îndreptate împotriva mea; să poată primi toate actele de procedură, să poată face în numele meu toate probele admise de lege, să propună şi să efectueze orice probatorii, să poată face declaraţie de înscriere în fals; să poată face sau retrage apeluri, recursuri, revizuiri, contestaţii şi altele, să poată investi hotărârile cu titlu executoriu şi executa, putând încasa pentru mine şi în numele meu orice sume de bani vor rezulta în favoarea mea.
În numele meu şi pentru mine, mandatarul meu se va prezenta la dezbateri, va cere şi obţine de la instanţa de judecată orice măsuri şi administrare de probatorii admise de lege pentru susţinerea intereselor mele, va achiesa total sau parţial Ia hotărâri, va stabili loturile, va introduce orice cale de atac ordinară sau extraordinară şi va putea face orice act va crede de cuviinţă, pentru susţinerea intereselor mele până la obţinerea unei hotărâri judecătoreşti favorabile, urmând să mă reprezinte şi la aceste instanţe de judecată, în apel, în recurs, după casare, la înalta Curte de Casaţie şi Justiţie etc. Mandatarul meu va semna în numele meu şi pentru mine, oriunde va fi nevoie în îndeplinirea mandatului, inclusiv tranzacţii, semnătura sa fiindu-mi opozabilă.
Mi s-au adus la cunoştinţă dispoziţiile art. 13 alin. 2 din Codul de procedură civilă, potrivit căruia: „în recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepţia situaţiei în care partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, dacă este licenţiată în drept. ”
De asemenea, am cunoştinţă de dispoziţiile art. 83 alin. 1 şi 2 Cod procedură civilă, în sensul că „Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor. în cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fară să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept.”
Dacă va crede de cuviinţă, mandatarul meu va putea angaja un avocat.
Aşa cum rezultă din dipsoziţiile art. 88 Cod procedură civilă: „Mandatul nu încetează prin moartea celui care l-a dat şi nici dacă acesta a devenit incapabil. Mandatul dăinuieşte până la retragerea lui de către moştenitori sau de către reprezentantul legal al incapabilului.”
Tehnoredactată și autentificată în 3(trei) exemplare, din care 2 (două) exemplare s-au eliberat părții.
MANDANT,
(semnătură)
Exemplu nr. 3 (mandant persoană juridică către societate de avocați pentru reprezentarea la procedura insolvenței)



















PROCURĂ JUDICIARĂ
Subscrisa_, persoană juridică română, cu sediul social în_, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul_ sub nr. J_/_/_, cod unic de înregistrare_, reprezentată prin administrator_, cetățean român, domiciliată_ în_, identificată cu CI seria_ nr._ eliberată de_ la data de_, CNP_, împuternicită în baza Deciziei Asociatului Unic din data de_ ca administrator cu puteri depline, împuternicesc prin prezenta pe Societatea civilă profesională de avocați_ SCA, cu sediul social în_, CIF_, prin_, cetățean român, domiciliată în_, posesoare a CI_ seria_ nr._, eliberata la data de_ de către_, CNP_ și/sau_, cetățean român, domiciliată în_, posesoare a CI seria_ nr._, CNP_ și/sau_, cetățean român, domiciliată în_, posesoare a CI seria_ nr._ eliberată la data de_ , CNP_ și/sau_, cetățean român, domiciliat în_, posesor al CI seria_, nr._, CNP_ și/sau orice alt avocat al_ SCA ca în numele societății şi pentru aceasta sa o reprezinte și să o asiste, în calitate sa de creditoare, cu privire la procedura de insolvență deschisă, la Tribunalul_ sub nr._, în proces cu societatea_ SRL, o societate cu răspundere limitată, cu sediul în_, înregistrată la Oficiul registrului Comerțului sub nr._, cod de identificare fiscală nr._ precum și pe întreaga durată de desfășurare a respectivei proceduri de insolvență, inclusiv dar fără a se limita la reprezentarea în fața oricărei instanțe judecătorești din România, adunări ale creditorilor, evaluatori, administratori judiciari și/sau lichidatori, autorități fiscale sau orice alte autorități sau terți (persoane fizice sau juridice) în vederea recuperării datoriei pe care_ SRL, o are față de mandantă; sens în care va semna, în numele și pe seama Societății mandante, in calitatea de creditoare a acesteia din urmă, în cadrul Procedurii de Insolvență, orice cerere de chemare în judecată, cerere reconvențională, note scrise, procese verbale ale adunărilor de creditori, cereri scrise, contestații la tabele de creanță și/sau orice alte documente în legatură cu Procedura de Insolvență.
Totodată, mandatara mea prin avocații săi va reprezenta Societatea, cu puteri depline, în vederea îndeplinirii, în numele și pe seama Societății, a tuturor activităților și/sau operațiunilor cu privire la Procedura de Insolvență și să semneze, în numele şi pentru societate, oriunde va fi nevoie în îndeplinirea mandatului, semnătura sa fiind opozabilă acesteia și să efectueze/îndeplinească orice procedură relevantă în fața oricarei instanțe de judecată din România, autoritate sau orice alt terț în limitele prezentului mandat, va putea îndeplini, în numele și pe seama Societății, toate formalitatile necesare cu privire la Procedura de Insolvenţă și în vederea recuperării de la_ a creanțelor pe care le are Societatea mandantă față de aceasta.
De asemenea, dacă va fi necesar, va putea plăti în numele Societății toate costurile, taxele de timbru și taxele aferente Procedurii de Insolvență.
Conform și în limitele prezentului mandat, mandatara, prin reprezentanții săi, solidar sau individual, va semna, în numele și pe seama Societății, oriunde va fi necesar pentru a duce la îndeplinire prezentul mandat, semnătura fiind opozabilă pe deplin Societății mandante.
Subscrisa_, reprezentată prin administrator_, consimt la prezentul act pe care l-am citit, al cărui conţinut l-am înţeles şi pe care îl semnez în faţa şi la sediul notarului public.
Prezentul mandat este cu titlu gratuit, valabil pana la îndeplinire sau până la revocare.
Tehnoredactată și autentificată în 3(trei) exemplare, din care 2 (două) exemplare s-au eliberat părții.
MANDANTĂ,
Prin Administrator




Commenti